top of page
Skribentens bildFrida Lundin

Hur viktig är hundens hållning?



Vi tänker ofta på att hunden avlastar pga en hälta och vi är ofta ganska noga med att ta med det avlastade benet när vi tränar. Vi försöker utgå från det avlastade benet och använder det som måttstock för när hunden börjar bli trött.


Vi har stort fokus på att återfå normal funktion. Dvs belastning och rörlighet. Det spelar ingen roll om hunden kan bära all sin vikt på benet om den ändå inte kan sträcka eller böja i leden. Återfår vi funktion brukar muskelmassa komma av sig själv. Detta förutsätter såklart att hunden är smärtfri i rörelsen. Är den inte det kommer vi aldrig i mål.


Men trots att vi tycker oss ha återfått full funktion, trots att svullnad och smärta är borta så ser vi rörelsestörningar. Vi kan också se kompensation och obalanser i kroppen utan någon direkt smärtbild.


Jag tror ibland att det beror på att vi tränar fel när vi tränar rätt.

Hundens hållning är inte balanserad, varken i vardag eller i träning. Så när vi gör övningarna rätt blir det ändå fel. Det kan vara så små grejer som hur vi belönar hunden men det kan också vara djupa funktionella obalanser som gör att hunden positionerar sig fel. Och så länge kärnan inte är på plats spelar det ingen roll att jag har gett alla de rätta övningarna, att jag behandlar och djurägaren tränar hemma. Problemet kommer att kvarstå.


Hundens posturala funktion är avgörande. Det är vi som tränar och hanterar hunden som kan hjälpa den att hitta rätt. Det handlar om vart hunden har sin vikt under träningen? Får hunden kontakt med sitt postural system? Är rätt muskler aktiverade? Har vi med oss hela slingan? Vart är ägaren positionerad under träningen? Hur belastar sig hunden i vardagen? Hur många steg om dagen tas i koppel och hur belönar vi hunden?


Vid träning inomhus är det lättare att hitta hjälpmedel. Träna framför en spegel eller mobilkameran. Det är svårt att se allt som händer när man är framför hunden. Men får man "ett par extra ögon" från sidan så gör det stor skillnad.


Se till att hunden är rätt belastad under hela momentet. Se till att rätt muskler aktiveras och att hunden kan behålla sin aktivering i övningen.


Inte alla övningar syftar till att hunden skall stå "rätt". Ibland vill ju att de ska lägga vikten hit eller dit. Det är ändå viktigt att den gör det rätt, att den har med sig muskulaturen i rörelsen och inte hänger i sin kropp. Händer det kan det bero på två saker

1) Den saknar muskulaturen för att göra övningen korrekt.

Lösning: Börja om och gör rörelsen mindre. Kanske kan du göra en annan, lättare övning som aktiverar/ stärker samma muskel och sen prova den första övningen.

2) Vi belönar fel. Detta innebär att hunden kommer att behöva anpassa vart den placerar sin kropp för at nå godiset.


Det kan ju också vara så att vi lärt in fel från början.

Lösning: Gör om, gör rätt ;-)

Bilden ovan är ett exempel på en hund som belastar sin kropp fel. Bilden har hämtats från iStock och vi vet inte varför hunden står som den gör. Vi kan ju bara gissa. Men jag tycker att det ser ut som att det här skulle kunna vara den här hundens normala position när den står. Detta beror troligen på att den avlastar frambenen av en eller annan anledning. Men vi utgår från bilden, bara för att ha något att leka med.


Problem:

Hunden lägger inte sin vikt där den ska vara. Den hamnar för långt bak.

Vi pratar ibland om Center of Gravity eller Center of Mass. COM ligger för långt bak hos schäfern.

Vi kan absolut belöna med vikten längre fram, men det blir ganska kortsiktigt. För att få en permanent förändring behöver vi göra fler åtgärder. Bla

  • Stärka bål

  • Stärka bringa

  • Stärka carpaler

Och först av allt! Utred smärtbilden.


Prova dig fram när du tränar så kommer du att se skillnaden.



Postural kompetens startar 15 oktober- online




103 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


Inlägg: Blog2_Post
bottom of page